Segítség gyengénlátóknak
Sajógalgóc község vízelvezető hálózatának infrastrukturális fejlesztése

 
 
2018. 05. 28.
Sajógalgóc Község Önkormányzata
 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
BEL- ÉS CSAPADÉKVÍZVÉDELMI BERUHÁZÁS SAJÓGALGÓCON
 
 
Sajógalgóc községben megoldásra vár a Galgóc-patak belterületi szakaszának rendezése, rehabilitációja. Sajógalgóc a Galgóc-patak áradása veszélyezteti, 2010 év júniusában az egyébként kis vízfolyás a település déli részén partbemosódásokat, partfalszakadásokat okozott. A patakon levonuló árhullámok leggyakrabban csapadéktevékenységhez kapcsolódó hóolvadásból keletkeznek. A 108,42 millió forint európai uniós támogatás segítségével a projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
 
 
A környező hegyekből lefolyó csapadékvíz vízelvezető árkokba csatlakozik, amelyek előtt a vízmosások növényzettel - cserjékkel, fákkal- benőttek, melyek vízvisszatartó hatása miatt azok kiirtása nem javasolt. A patakmeder a belterületen ahol a lakóingatlanok, és közlekedési utak szorosan a patakmeder mellett vannak burkolattal ellátott, egyéb helyeken föld medrű. A patak a belterületi vízelvezető létesítmények befogadója.
A 2010. évi júniusi árvíz a burkolt medret több helyen megbontotta, illetve a kapubejárókat, és az utak alatti átereszeket megrongálta. A károsodott burkolat és átereszek jelentősebb záporok esetén az átfolyási keresztmetszet szűkülése miatt a mederben visszaduzzasztást okozhat, melynek következménye a patak melletti ingatlanok elöntési veszélyeztetése. A meder és az árkok burkolása szükségszerű, mert a meredek területekről lefolyó nagy sebességű víz kimossa a partot és tovább mélyíti a vízfolyásokat. A TOP-2.1.3-15- BO1-2016-00045 jelű, Sajógalgóc község vízelvezető-hálózatának infrastrukturális fejlesztése nevű pályázat ezt a problémát oldja meg, amelyben vállalták a szemléletformálás terjesztését is. A Galgóc-patak medrének rehabilitálása során a patak belterületi szakaszán 5 db áteresz, és 26 db kapubejáró átépítése történik meg és 1428 méter hosszan burkolják a patakmedret.
 
 
További információ kérhető:
PVTV Putnok Városi Televízió Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
  Tel.: +36/48 531 - 107
elektronikus postacím: info@pvtv.hu;
web: www.pvtv.hu
 
 

Véletlenszerű kép

mikulás 2009.12.05.


A honlap az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával,
a Triak Kft. közreműködésével valósult meg.
Nemzeti fejlesztési Ügynökség